Perspektif Orang Muda mengenai BERSIH!!!!

Assalamu alaikum pembuka bicara…
Hari ini aku ingin bercerita…
Tajuk apa jadi bicara…
Tajuk BERSIH menjadi pembuka

Mari kita mula berbicara setelah lama aku tak update apa2 kt blog kesayangan aku ini. Ada dekat bpe bulan aku tk update. But kali nie aq terpakse mengupdatekn diri dlm blog nie pasal Perhimpunan BERSIH pd 9 JULAI 2011. Aq dpt lihat di FB,Twitter,Myspace, Tagged dan ape sume laman social yg ade selepas saje BERSIH nie berhimpun, punye la ramai Professor2 politik muncul entah dri mne memberi pendpt masing2 dlm perhimpunan BERSIH sama ada positif or negative. Kita dpt lihat sume kata aq betol, yg sowg lagi kate aq pon betol gak. Sume tk nk mengalah. Last2 dripda berkawan jdi musuh disbbkn hal2 mcm nie. Nasihat aq sng je, lain owg, lain pendpat. Kalau tk, xde la Allah swt jdi kn manusia nie laen2 warna kulit, keturunan, bangsa, agama.Sbb itu aq kate manusia ade pendapat masing2. Sng mcm nie, ade kite suka, owg laen x suka. Tk kn kite nk pkse dia terima pendpt kita. Mcm bercinta, klw owg 2 suke same suka jdi la bercinta dan berkahwin. Klw tk suka, smpai ke mati la dia tk suke kita wlpon cara mne sekali pon kita lakukan. Fullstop. Sume ade pendirian politik masing2 sama ada nk sokong pemerintah, pembankang or bebas. Itu namenye demokrasi. Sekurang2 nye masing ambil perhatian mengenai politik negara sekarang.

Bg kerajaan di Malaysia nie Perhimpunan Bersih adalah “ HARAM” siap kuar Fatwa menyertai nye adalah “HARAM”. Bg yg menyokong perhimpunan ini pula kata Ini Hak Rakyat utk berhimpun spt dlm Artikel 10 Perlembagaan Negara iaitu kebebasan bersuara. Mari kita kembali semula kpd perbincangan ttg perhimpunan bersih yg tengah hangat di Internet sekarang.Mcm goreng pisang panas.Ade yg aku bace menyokong perhimpunan ini dan ade yg menolak perhimpunan ini. Kalau menyokong akn bg pendpt dia sama jugak yg menolak dia pon bg pendpt dia.Jdi terpulang la kpd kebijaksanaan seseowg didlm hal ehwal politik. Kalau byk membaca ttg politik dia akn berckp menggunakan ape yg dia tahu, tpi klw sekadar berpandukan kpd Media massa spt TV, Newspaper, aku ingin minta maaf la sbb bg aku itu belum mengcukupi kerana ia hanya berat kpd pemerintah yg sedia ada.

Sekarang aku nk mula menulis dri perspektif aku pula. Aku adlah salah sowg rakyat Malaysia yg menyokong Perhimpunan Bersih ini. Kenapa aq menyokong, sbb bg aku itu adlh hak aku yg mahukan PilihanRaya sekarang ini bebas dari unsur2 negatif yg hanya untuk kepentingan pemerintah sedia ada. Disini aku akan ulas beberapa persoalan yg ditimbulkn oleh mereka yg menolak perhimpunan BERSIH ini.

1)Kenapa Ambiga dipilih sbg Pengerusi Bersih dan dia merupakan owg yg terlibat didlm Tuntutan IFC dan merupakan peguam Kes Lina Joy.

2)Buktikan SPR menipu didlm pilihanraya.

3)Perhimpunan menyebabkn kesesakan lalulintas, ekonomi Negara jatuh, peniaga2 disekitar KL terpksa tutup perniagaan dan berlakunya kerugian.

4)Kenapa tidak memilih stadium spt Di shah alam, Selangor yg ditawarkan Menteri Besar Selangor.

5)Kenapa tidak menghantar memo secara terus kpd YDP Agong semasa pertemuan tersebut tanpa perlu berhimpun ( Disini Ambiga, A. Samad Said, Zaid telah mengadakan perjumpaan dgn YDPA pd 5 Julai 2011)

6)Kenapa x berbincang dgn SPR mengenai tuntutan pilihan raya itu tanpa perlu berdemo.

7)Kenapa Pembankang boleh menang sampai 5 negeri klw Pilihan Raya kotor pd Tahun 2008.



Mari Aku terangkan persoalan2 diats berdasarkan perspektif Aku tentang Perhimpunan Bersih;

1)Kenapa ambiga dipilih. Okey. Ambiga nie merupakan Bekas Pengerusi Majlis Peguam dan dia merupakan owg yg x memihak kpd sesiapa sama ada pembankang or kerajaan. Dia dilantik oleh 62 Ngo yg menyertai BERSIH. Ramai yg pertikaikn perlantikan dia sbb dia merupakan owg yg terlibat didlm Kes Lina Joy dan tuntutan IFC. Siap ade yg kate spe yg sertai bersih bermakna dia menyokong tuntutan IFC. Kan pelik 2. Tuntutan IFC dan Bersih merupakan bnde yg berbeza sama sekali. Tuntutan Bersih adlah mahukan pilihan raya yg adil dan xde kena mengena dgn Tuntutan IFC. Okey sng cerita la. Kita ade buah durian, bile dikopek buah durian itu , isi kat dlm 2 ade yg elok dn berulat. Kita mesti mkn isi buah yg elok kn. Tk kn nk mkn yg isi yg berulat. Sama juga dgn perhimpunan bersih ini. Kita sokong Ambiga dan Bersih bkn disebabkn tuntutan IFC dia tetapi disebabkan Tuntutan Pilihanraya yg adil dimana ambiga ini menjadi pengerusi Bersih. Aku sendiri tidak menyokong sama sekali tuntutan IFC tetapi aku menyokong Tuntutan Bersih. Bnde yg berbeza. Takkn la Parti Pas dan owg Malay dlm PKR sokong Tuntutan IFC. Kami owg islam sama sekali menolak smpai ke lubang cacing x akn membenarkn Tuntutan IFC dilaksanakan. Sebelum ini, Pengerusi Bersih 1 adlah owg Melayu, iaitu Bekas Presiden MTUC tk igt name lak…. Syed ape tah…. Kenapa mase itu Tuntutan Bersih ade 16 tpi sekarang tggl 8 sahaja tidak penah dilayan oleh SPR. Waktu itu diaowg minta sblum pilihanraya Ke 12 pd tahun 2008 dibuat dakwat hitam pd jari bg mengelakkn sowg bole undi dua kali tpi SPR x melaksanakn satu pon Tuntutan tersebut.

Kembali pd Ambiga, Ya. Pengerusi bersih ialah ambiga. Ambiga ialah orang bukan islam. Ambiga menyokong lina joy selepas dia murtad selama 8 tahun. Maksudnya disini ialah lina joy murtad selepas 8 tahun baru jumpa ambiga. Dan ambiga tiada kena mengena dengan lina joy sehinggalah berlangsungnya satu forum memeluk islam. Ini bermaksud selepas lina joy murtad lapan tahun dia jumpa ambiga. Jadi selama lapan tahun neh siapa yang murtadkan lina joy? Lina joy sendiri. Dia sendiri yang murtadkan diri dia dulu, kini dan mungkin akan datang.

Ambiga bukan orang islam. Tak aneh apabila dia jumpa orang murtad dan dia menyokong mereka. Sama seperti kita. Apabila kita jumpa mereka yang memeluk islam sudah tentulah kita sokong mereka. Contoh situasi ;
1.Orang islam = murtad masuk kristian = jumpa geng kristian = geng2 kristian defend dia
2.Orang kristian = masuk islam = jumpa geng islam = geng2 islam bela dia


Ini situasi yang normal. Belajar menerima kenormalan neh. Yang tak normal apabila ada orang islam sendiri yang sokong murtadnya lina joy. Siapa mereka itu? Mereka itu individu yang membiarkan lina joy murtad selama 8 tahun tanpa apa2 pemantauan dan pertolongan. Siapa mereka? Ahli keluarga lina joy ada jawapan nya. Tak boleh salahkan kerajaan [umno] dan perlembagaan semata2. Iman itu terletak atas diri sendiri. Kalau kita nampak ahli keluarga yang murtad, kita kena bantu. Cari jalan untuk selamatkan mereka, bukan biarkan mereka bertahun2 sehingga mereka jauh tersesat ke dalam.Sampai kita nak selamatkan lagi pun dah tak boleh. Benda neh bila sampai ke pengetahuan masyarakat pada tahun 2007 [tak silap] dah tak boleh ubah apa2 sebab lina joy dah murtad selama 8 tahun tanpa pengawasan dan berhasil tukar ic daripada nama azalina kepada nama orang kristian.
Apa yang kerajaan boleh buat pada ketika itu ialah dakwahkan lina joy tetapi tiada peruntukan undang2 seperti itu. Bila kerajaan sendiri tiada ubat untuk mengubati maka disini lah kerajaan dikecam. Kita tidak kecam kerajaan kerana lina joy murtad. Tetapi kerajaan dikecam kerana tidak mampu mengubati kemurtadan lina joy. Ada beza disitu.


Ambiga ada kaitan dengan IFC. Ini bahaya.

Aku tidak tahu hal ini secara jelas. Yang aku tahu ambiga dan paklah masing2 menerima memo. Itu sahaja. Belum lagi nampak apa2 perkara yang boleh mengaitkan ambiga secara langsung dengan IFC sehingga kini. Akan datang aku tidak tahu. Apa pun IFC memang wajar ditentang oleh orang islam. Perjuangan bersih dan IFC ialah dua perjuangan yang berbeza. Jangan bawa sentimen keagamaan dalam perjuangan bersih kerana bersih memperjuangkan pilihanraya yang bebas dan adil. Tiada dalam mana2 8 kempen bersih menyatakan apa2 perjuangan IFC. Dan SIS = salah seorang penyokong bersih dan IFC = marina mahathir = anak mahathir = ada kaitan dengan kerajaan. Sila lihat isu neh dengan lebih meluas dan adil.

Lagi satu lupa lak nk tambah. Okey. Klaw kowg kate kenapa mesti ambiga jugak. Okey sng.Aku nk tnye lak, kenapa mesti Kerajaan sekarang ini amik APCO- Yahudi sbg penasihat Negara. Ini mmg ade dlm parlimen. Menteri sendiri ckp. Byr RM 77 juta setahun. Kenapa mesti owg yahudi bg nasihat pd Negara tercinta aku ini. Bile Anwar Ibrahim nk dedah dlm Parlimen kena gantung dewan selama hampir 6 bulan psl isu ini. Kenapa takut dgn kebenaran. Aku bg link psl bnde ini

http://anwaribrahimblog.com/2010/03/31/dokumen-perjanjian-antara-apco-worlwide-dengan-kerajaan-malaysia/

Tgk dan baca sendiri dan fahamkn.
Bersih jugak xde kaitan dgn politik. Bersih dh jemput BN dan parti2 lain utk bersama didlm perhimpunan ini. Cth klw BN klh pilihanraya, BN pon nk pilihanraya adil. Mcm 2 jugak kpd pembankang. Pilihanraya adil akn melahirkn pemimpin yg bersih. Sume manusia ingin kan KEADILAN. Bersih dianggotai oleh ABIM( angkatan belia islam Malaysia), JIM( Jamaah islam Malaysia) dan mcm2 NGO serta Parti2 pembankang ( PAS,PKR, DAP).Full stop……


2)SPR mmg byk melakukan pernipuan dlm pengundian. Spt mcm kes di Pilihan Raya Parlimen Sibu antara DAP vs BN. Waktu itu setelah tamat pengundian pd Pukul 5pm SPR mengatakan bahawa yg keluar mengundi hanya 60%. Aku pon tgk la perjalanan pengiraan undian pd pukul 9pm undian majority pd DAP adlh 4000 majoriti. Alih2, pd Pukul 10pm lebey, keputusan diumumkn DAP mng hanya la 300 majoriti sahaja. Bygkn, dripda 4000 tggl hanya 300 sahaja. Last2 diaowg wt pembetulan lak, yg kuar mengundi adlh 72%. Mcm mne SPR bole kata sekejap laen, sekejap laen. Mcm chipsmore. Ini aku tunjukkn bukti bahawa
Satu umah ade 88 owg pegundi dan sowg bole undi smpai dua kali. Aku tk menipu.
Kowg bole tlg semak… aku bg link

http://www.tukartiub.org/pru-malaysia-tak-telus-penipuan-spr-terbongkar/

http://news.kyrul.com/bukti-spr-tipu-dan-juga-mengapa-perhimpunan-bersih-2-0-perlu/

http://www.negarakita.com/Post-236090-Lagi+Bukti+Penipuan+SPR+Didedahkan!+Tolong+Beri+Perhatian


Ini yg Bersih tentang. Penipuan dlm undian. Kalau nk bertanding dlm pilihanraya wt secara jantan. Bkn bacul spt ini. Bru HALAL kemenangan itu.

3)Okey. Aku gabungkn soalan nombor 3 dan 4.
Perhimpunan ini menyebabkn kesesakan. Okey. Kalau polis kawal selia perhimpunan ini dgn baik tanpa ada provokasi aku jamin perhimpunan ini akan aman. Tidak akan berlaku kesesakan lintas. Kalau sesiapa yg ddk KL nie mmg tahu kesesakan sentiasa berlaku di KL tk kire la sama ada hujung minggu or hari bekerja. Kalau benarkn perhimpunan aman bersih ini, ia hanya mengambil mase dlm 2 jam or 3 jam sahaja. Tanpa ada gangguan polis. Masalah kesesakan ini bermula apabila polis membuat sekatan jalan or bhsa English nye Roadblock. Kowg byg kn aku yg nk balik kampong di Negeri 9, pon ade Roadblock. Lps 2 aku pergi Melaka pon ade roadblock. Sng cerita roadblock 1 Malaysia. Bkn ade pon owg nk wt demo kt kampong aku 2.
Kalau polis bg permit nescaya x akn ade sowg pon kerugian or business kena tutup or kesesakan lalulintas. Sng cerita la. Abes 2, kerajaan buat Le tour de langkawi or Larian sne sni 2, kt KL, xde lak owg mengadu psl sesak. Siap tutup jalan selama berjam2. Bole pulak kowg terima. Kalau perhimpunan ini dibenarkan aku rase owg yg menyertai mesti lps itu dahaga, lapar, dan mcm2 lagi dan ade yg dtg dri Johor, Kelantan, Perlis or sbgainya mesti ingin beli sesuatu utk dibawa pulang ke kg. halaman. Bayangkan kalau yg dtg itu 300k, bpe byk perniagaan yg untung pd waktu itu. Selain itu, seminggu sblom perhimpunan Indeks komposit bursa saham Malaysia mencatat pertumbuhan dan ahli pakar ekonomi dunia mengatakan x ade kesan pd ekonomi Malaysia slps perhimpunan itu berlansung disbbkn oleh kestabilan ekonomi. Pelabur2 jugak x lari ke Negara lain malah diaowg still melabur lagi di Malaysia sbb diaowg menganggap perhimpunan ini adalah salah satu drpd kematangan politik dlm system Negara demokrasi. Kita dpat lihat di UK sendiri, ade je perhimpunan, but still Negara diaowg aman je tk de pon kucar-kacir. Okey nie aq bg link Pakar ekonomi ckp

Bursa saham meningkat menjelang bersih
http://malaysiakini.com/news/169800


Ekonomis: BERSIH tak ubah persepsi dunia
http://malaysiakini.com/news/169755


Kenapa tak buat distadium Shah Alam, Selangor.
Okey. Kenapa??? Sblum perhimpunan berlansung , Najib sendiri ade tawarkn utk BERSIH berdemo di dlm Stadium. Jerit la smpai ke malam. Lps itu, Bersih terima permintaan Najib tpi diaowg hendak buat di stadium merdeka. Last2, Polis kata x bole. Ape cerita ini. Sekejap bole, sekejap x bole. Alasan Stadium merdeka di KL, dan sempit. Nnti jalan sesak. Okey fine. Kenapa BERSIH pilih stadium merdeka, sbb nye disini bermula nye sejarah kemerdekaan Negara dan KL merupakan mercu tanda Negara didlm perubahan. Kita boleh lihat dimana KL merupakn nadi perubahan Negara dari zaman merdeka, sblum itu sewaktu tertubuhnya Malayan union, ramai rakyat Malaysia turun ke KL membantah Malayan union. Sume nye bermula di KL. Bkn di Shah Alam, Selangor. Okie. Nk Tnye la, kenapa bole bg Justin Bibier wt konsert di Stadium merdeka tpi rakyat sendiri nk wt perhimpunan aman kowg tk bg. Mesti ade bnde yg kowg takut sgt. Ish2…. Klw bg wt disitu aku percaya, x akan berlaku spt ari Sabtu lepas. Bersih bkn nk jatuhkn kerajaan, Cuma rintihan rakyat yg minta pilihanraya adil. Hanya owg yg takut dgn bayang2 sendiri sje cuba manipulasi dlm pilihan raya ini. Hak berhimpun dijamin dlm perlembagaan Negara Artikel 10. Kalau tk bg, baik tk pyh ade perlembagaan Negara.

4)Okie kenapa dan kenapa utk soalan 5.
Senang cerita la, kita kalau nk hantar memo tk kn sowg2 kot. Itu bkn memo namenye.
Cth… kowg pergi KFC, last2 beli ayam 2 basi or rosak ker. Lps 2 kowg mengadu kt KFC 2 mengenai ayam itu. Last2 dia ckp kt kau, awk sowg je yg mengadu, owg laen tk pon. Kita percaya mesti tiada tindakan diambil. Klw boikot pon kita sowg je. Ade effect tak kt KFC. Lagi dia kata. Suka hati awk la. Sy tk kesah pon. Bayangkn klw ramai yg mengadu dan mengambil tindakan memboikot KFC. Ape tindakan KFC. Mestila diaowg akn bertindak kerana takut kerugian berlaku. Macam 2 jugak Bersih. Kalau yg menghantar memo itu ramai, tentu SPR akn mengambil perhatian. Kalau sowg je antr memo 2 tk kn jdi ape2 la. YDP Agong pon akan kate… okie ramai yg mahu pilihanraya yg adil… YDP Agong akan menitahkn SPR utk ambil tindakan. Sbb Hanya YDPA sahaja tmpt rakyat mengadu sekarang. Kpd siapa lagi kami nk mengadu. Mcm dahulu semasa Israel menyerang Palestin. Ramai dri Pas, Pkr, Umno buat demo membantah kekejaman Israel dan menghantar memo ke kedutaan US. Bole pulak. Ade berlaku keganasan tak??? Xde kn. Lps abes demo, sume balik. Tkde lak yg bwk pisau ape sume, bom ke…. Xde kn… sme dgn bersih. Fullstop.

5)Kenapa tk bincang dgn SPR.
Bkn sekali je bincang. Dh byk kali sejak Tahun 2007 lagi. Bayangkn. Tindakan lansung tidak diambil. SPR hanya pekak kn telinga sahaja. Kalau SPR ambil tindakan, aku percaya xde sowg pon akan berdemo.Bersih dh bg peluang kpd SPR untuk ambil tindakan, tpi smpai sekarang, hanya jawapan lucu sahaja dibagi. Kowg leh tgk jwpn Pengerusi SPR bg kt dlm Newspaper.Dia kate tk bole laksanakn lansung. Aku tk ckp suruh kau laksanakan sume. Juz ade inisiatif kearah pilihanraya adil. Itu sahaja. Ini dok berdolak-dalih. Kate tk bole. Dan tk bole. Kalau tiada ikthiar mmg la sume tk bole. Cuba ambil cth penggunaan dakwat hitam dalam pilihanraya. Itu pun tk bole ker… ish2….Hendak seribu daya, Tk nk seribu dalih.... Fullstop....

6)Soalan ini ramai pertikaikn kalau PRU (PIlihanraya Umum)pd tahun 2008 tk adil, mcm mne Pembankang bole menang 5 negeri ( Kedah, Selangor, Kelantan, PP serta Perak (wlpon sekejap sbb dirampas BN)) dan 82 kerusi parlimen. Okie sng je jwpn. Kalau adil dh lame Pakatan Rakyat memerintah. Tak percaya. Wt la pilihanraya adil dahulu. Kita tgk spe ank jantan. Kalau setakat maen tipu sana sini. Tk pyh ckp. Aku akan puas hati kemenangan BN adlah kerana PIlihanraya yg adil bkn mcm sekarang ini. Menipu je memanjang.

Cukuplah aku cerita pasal BERSIH ini. Penat mengarang bnde ini.
Otak pon dh xde idea.
Sesapa yg nk komen. Komen la dgn bernas bkn dgn emosi.
Ini pandangan aku sbg Orang Muda Malaysia. Kalau nk terima, terima la.Kalau tk nk sudah.
Aku tk peduli pon.
Setiap owg ade pandangan masing2.
Mcm aq ckp kt ats tdi.
Okie… Aku nk caw dulu… jumpe lagi…
Bye2… Wassalam…

Habis ditulis Habis dibaca
Aku dh habis tulis, nk BLAH sekarang jugak… TQ

Minyak,Minyak,Minyak... byk naek........

Hari nie aq kembali ke blog utk menyatakn protesku & sebahagian besar rakyat marhaen Malaysia yg marah pasal kenaikan harga minyak bermula hari ini 4/12/2010. Klaw msuk kemana2 blog,fb,twitter or segala2 yg ade sume nye mengadu psl kenaikan minyak, gas, diesel & gula. Ye betol harga minyak juz naek cume 5sen dri Rm 1.85 > Rm1.90 2 utk Ron95 yg kebykkn pengguna kenderaan gune minyak nie. Mb pda yg bergaji besar kenaikan 5sen nie tk effect ape2 pon but pd rakyat yg bergaji kecil mcm mne lak.

Klaw difikir 5sen naek bkn byk pon, but tkkn la kite isi minyak 1 liter je kot. sekurang2nye utk moto mcm Honda ex5 pling kurang 3 liter klaw keta mcm kancil lak mcm mne.Mesti la lebey 10 literkn. tk kn nk isi 1 liter kot. Fikir2kn la..... 2 bru minyak blom lagi effect ke mknan,minuman & keperluan asas sume nk naek mcm owg gile. Habis rakyat Malaysia hnya dpt idup kais pagi mkn pagi, kais ptg mkn ptg... 2 je la peribhsa yg sesuai digunekn utk rakyat Malaysia yg berpendapatan rendah. Cube kite fikir lak, skunk dh bln 12, awl tahun dpn bdak2 sume naek skul. Kesian pd yg mereka yg berpendapatan rendah & mempunyai anak yg ramai mcm mne la nk survive utk idup.

Jdi kpd sume yg dh mencecah 21 tahun keats, sy menyeru anda utk mendaftar mengundi. Bersama2 la kite menurunkn kerajaan yg x mesra rakyat nie. Inilah peluang yg ade klaw tk sy percaye sblom PRU 13 mesti kerajaan nie akn turunkn sume harga brg & minyak, supaya rakyat akn kate "inilah kerajaan yg prihatin" sebenarnye mereka ade udang di sebalik batu. Lps je pilihanraye confirm sume brg naek mcm owg gile. Tk caye nnti kite tgk klaw BN masih memerintah negara nie lps Pru 13 nie.

BN-Brg Naek
BN-Bpe Naek
BN-Bile Naek
...........................................

Entah....

aq sebnarnye tk de mood nk tulis ape2 wt sementara wak2 nie. Otakku msih kosong nk tulis ape2 & skunk aq nk chill2 dlu. Dh smpai satu mase nnti & klaw aq rase free aq akn menulis lgi. But wt mse skunk tk de bnde yg perlu aq update. Jdi kpd sume yg slalu membace blog nie, sy mengucapkn thanks & arap anda bersabar ye... hehe..Bye3x sume..

cinta.. cinta..cinta......

Ape mkne cinta ye?? slalu owg yg bercinta saje yg bole jwb soalan nie. Yg tk bercinta mane nk tahu mkne cinta 2. Bgi aq cinta nie agk bagos la sbb sesi perkenalan antara BOY n GURL.But aq mengaku smpai skunk aq tk penah jatuh cinta dgn sesape lps last skli aq putus dgn seseowg.Bgi aq wat mase nie lebih baek aq single mingle dri aq bercintan-cintun.hahaha.

But kdg2 aq tgk owg yg bercintan-cintun nie seronok gak.Kdg2 gadoh,Kdg2 bermanja,lps 2 bermesra2, N then bergadoh blik.Mcm filem hindustan.Bak kate owg tua2 la, sdgkn lidah lagi tergigit, niekn pula owg yg bercinta. Betul tk??? Pendapat aq lak,klaw dh ade duet n keje yg baek, ape slh nye lelaki msk meminang pompuan 2. Dri lame2 bercinta, nnti putus lak. Tpi aq nk bg amaran ek wang hantaran skunk bkn mcm dlu ek. Dia ikut pompuan nye tahap pengajian. Klaw SPM aq rase dlm RM6k-7k, Diploma RM7k-8k,Degree n Master RM10k keats ye. Jdi kpd lelaki diluar itu sy mencdgkn agar anda patut mengumpulkn duet dri skunk dri stat study nie. klaw dpt duet PTPTN 2 dlm RM2500 simpan la dlm ASB dlm RM500. Untung2 abes je diploma dh ade RM3000 blom msk dividen lgi. N then bile smbung degree Dpt duet PTPTN RM3000 simpan la dlm ASB RM1k. Untung2 abes study dh ade dkt RM6k. N then pas2 keje ape sume, mb bole la kumpul dlm RM12k ker. But 2 duet hantaran perkahwinan je la, yg kenduri kawin 2 ape lgi, minta tlg Parents la.Klaw stkt nk wt majlis akad nikah tk pakai ribu2 pon, but klaw nk wt majlis persandingan mmg confirm kena kuar dkt RM10k.Nie nasihat utk sume lelaki n termsk empunya diri. aq skunk dh simpan sket2. But bkn la aq nk kawin lps abes degree.Hahaha. Aq klaw nk kawin tggu amek master dlu. Bru aq kawin. Cube bygkn. Klaw dh amek master sume confirm dkt umur 25 bru abes. Keje 2 tahun, bru kawin. 2 Plan aq la. Aq target age 27. Jdi kpd gurl diluar sane harap besabar ye. Hehehehe. But klaw dh ditakdirkn oleh Allah swt yg maha berkuasa, aq kawin awl ker. Aq redha je. mesti ade hikmah nye. Klaw kawin lmbt pon same. Kite hnya merancang Allah swt yg menentukan.

Okie ape2 pon aq ucapkn gudluck kt sume yg tgh bercintan-cintun 2. Hope kowg nye percintaan 2 kekal sehingga ke gerbang perkahwinan and ke anak cucu. Cari la suami2 and isteri2 yg diredhai oleh Allah swt. Jgn la sblum kawin 2 melakukan perkara2 yg dilarang oleh Allah swt. Ingat2 la kt Allah swt.

Sekian, TQ............

Hari Raye2..... Dtg lagi...

Sempena bulan syawal yg mulia ini, Sy selaku empunya blog "My buddy"
ingin mengucapkn SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN.

Ari nie aq tk de mood nk tulis ape2 pon. Just saje2 nk menyenamkan tgn nie supaya bile stat kuliah nnti, tk de la penat sgt jari2 ku ini. This week mmg mase utk aq berjln2 ke umah2 member2 ku sume yg meopenkn dia owg nye house. OPEN HOUSe smpena raye nie. Jdi jadual aq utk this week agk sibuk dgn jemputan2 yg dtg tnpa diundang. Biase la sbb next week kuliah dh stat bilk. Bile lak aq ade mase nk jln2 raye kn. This week je la mase yg pling sesuai utk melawat member2, mokcik2 n pokcik2, saudara-mara & insan2 yg tersyg.hahaha.Jdi ini la mase yg sesuai utk aq menambah berat bdnku yg kurus nie. Relax2 dgn teman mengunjungi open house. Utk sahabat2 ku anda juga dijemput utk dtg ke umah aq klaw nk raye la.Duet raye hnya utk bdak2 yg masih berskul sahaja. Yg dh tua, mmg confirm Parents, Abgku & Akakku tk kn bagi. Just dpt mkn2 je kt umh. Mak aq masak mmg sedap taw.Cube la rase masakan ibuku.hahahaha.

Aq nk citer cikit psl ari nie 14 sept. aq ari nie g Sunway Piramid dgn cousinku,bro ku n akak ku.teman cousin aq cri brg persiapan utk perkahwinan dia bulan disember nie.Sedang syok je aq jln, aq terpndang wallet yg ade kt dlm cermin 2. aq pon mula la usha2 wallet 2. Sbb aq mmg dh lame nk cari wallet. Last2 aq terpikat kt 1 wallet nie. dpt la discount 20%. Ape lagi aq trus je la beli.hehehe. Jdi Raye tahun nie agak meriah la bagi ku berbelanja.Naseb My parents sgt baek. sbb tnpa diaowg sape la aq utk berbelanja begitu skli.hahahaha.

Okie la smpai cini je yg mampu aq tulis utk kali nie. Klaw ade mase yg terlebey2 bole la nnti aq luangkn kt cini lgi. Enough utk ari nie. Penat sgt. Besok Mak cik kt Serdang wt open house. bole la aq serang umah dia.ehhehehe. MKN FREE.
Utk pembace blog aq sume, aq ucapkn TQ & klaw wt open house 2 jgn lupe owg disini ye.
hello2 la sy. Insyallah klaw tk de rintangan sy pasti smpai jua di umah kamooo......
Okie... SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI YG Ke Enam nie..
GuD NiTe sume........................

7 sept 2010... ari yg pling memenatkn.....

7 September 2010.......
Ari nie merupakan ari yg paling memenatkn aq.Semata2 nk cri Bju malay yg berwarna Ungu aq terpkse menempuh pelbagai traffic jammed di Kl. Kowg tahu la nk2 raye nie jammed kt KL, bygkn aq yg bwk moto nie pon kena stop gak wlwpon bole celah2. Byk sgt keta ari nie. Okie aq nk stat menstory psl bju malay nie. Mula2 aq g mid valley bcoz my sister want 2 buy dia nye bju kt kedai nichii. N then aq pon teman la. Smpai je kt dpn Kl sentral dh ade jln bru. aq pening gak la nk naek flyover or not. Sbb fly over 2 bru je siap aq takot sesat je. N then aq pon ikut la jln bwh yg biase aq lalu sblom nie. tahu2 jln nie rupe nye dh jdi jln sehala. Aq pon cri tmpt nk U Turn. Tk jumpe. N then ape lagi aq mula merayau2 cri tmpt yg bole wt U turn. Tk jumpe gak. Last2 aq ternmpak signboard g Pwtc n then aq pon ikut je. tpi jln wak2 tgh jammed giler2 nye. Bygkn sblom nie aq dh lalu g Pwtc sblom smpai Kl sentral, n then sbb kn sesat 2 aq pon jumpe la blik Pwtc 2. Finally aq smpai jua d midvalley after dh sesat dkt 30min.Sebaek aq nie tahu gak jln2 yg bole menuju ke Midvalley 2 blik. Klaw tk smpai ke sudah la aq sesat kt Kl.hahhahaha.

After smpai kt Midvalley kite owg pon g la kedai nichii ape sume n then tros g Metrojaya cri Bju Mlay aq. byk gak yg cntik but harga sume ats Rm150. hahhaha. aq just bwak Rm140 je kot. Tpi wrne bju yg aq cri iaitu Ungu Gelap ade but saiz yg sesuai dgn aq tk de.huhuhu N then aq g jj lak. Cri gak Bju Malay. ade tpi tk menarik. N then g Kamdar. ade but wrne yg aq cri 2 unggu gelap saiz M sume dh abes. huhuuhuhu. Kuciwa jiwa ku sbb tk jumpe bju yg aq Malay yg wrne Ungu Gelap 2. n then My sister suggest G jln TAR. Aq mula2 tk nk sbb dh kol 5 Lebey. aq ade jnji temu dgn member Uitm aq kt KLCC nk buka pose same2. Tpi disbbkn aq nk jugak bju Malay 2, aq terpkse gak setuju g jln TAR. Kt Jln Tar nie jgn ckp la mcm2 jenis bju ade n harga agk berpatutan la. Tpi sblom nk smpai Jln Tar 2 paham2 je la kn. dgn keta yg menuju blik umh n keta yg menuju nk g shopping last minute nie. Mmg jln KL wak2 2 mmg sesak yg amat2. Hahahha. aq yg bwk moto nie pon dh rase letih2. Finally tibe gak kt Jln Tar. N then aq meneruskn misi mncri bju Malay ungu Gelap 2. dri 1 kedai ke kedai yg laen tk jumpe gak. Aq pon dh naek bosan nk cri, ade wrne ungu gelap but tk de saiz yg aq nk 2. N then My sister ckp okie2 nie kedai last klaw tk de kite blik. Aq pon usha2 la bju kt ctu. Finally aq jumpe gak bju Malay Ungu but nk kate gelap tk jugak la. Agk2 cerah sket. harga bole thn la. Aq tros je byr mls nk tawar2 nie. Aq dh la tgh penat nie. N then blik je tros aq antr sister aq kt umh n then tros shot moto ke KLCC lak.

Jln nk g Klcc mula2 okie je, wk2 dlm kol 6.40pm, n then disbbkn traffic light n keta yg mula bertmbh, jln pon ape lagi dh mcm semut la & lembab mcm kura2. terpkse aq gune segala skill yg terpendam utk mencelah2. hahhaahah. Mula2 dh okie aq celah2, n then disbbkn keta mula menghimpit2 aq yg naek moto nie pon terpkse la stop. Traffic light dh tukar ijau pon tk gerak2 gak keta2 nie. Huhuhu. Bygkn bertapa sesak nye KL ari nie. Akhirnye aq smpai gak kt klcc dlm kol 7.15pm. N then ditmbh lagi kena jln2 kaki dlm Kol 7.30pm bru aq smpai mt food. sebaek member aq dh chopkn tmpt. after dh buka pose ape sume kite owg pon jln2 la kt Klcc. Nmpak pelbagai ragam2 manusia membeli belah. Aq smbil tgk2 bju smpt gak la jeling2 kt aweks2 yg cntik lalu lalang dpn aq.hahahhahha. ramai gak la yg cntik. N ade sowg 2 muka mcm Lisa surihani. ahhahah lawa taw aweks 2.tpi just tgk je la ciptaan tuhan 2. After dh jln2 ape sume aq pon caw la nk g kuar dgn abg aq lak. G oter seluar jeans yg aq beli 2. dlm kol 9pm aq smpai je umh tros kuar blik.

Smpai je kt carrefour, tmpt yg biase owg oter seluar. N then brother yg jaga kedai 2 ckp "dik kiteowg dh tk trime owg nk oter seluar lgi sbb byk lgi owg nye yg blom kite owg wt lgi" "owh,okie, Tq bro". N then kite owg g JJ kt setiawangsa lak sebaek ade 1 kedai 2 cina nye. Dia trime gak owg yg antr nk oter seluar. selesai 1 mslh. N then kite owg siggah lak kt Bazar uptown setiawangsa. Jln2 jap n then kite owg g lak uptown danau kota. Sempat gak la aq beli cover hp,bju, sticker ape sume.

Dkt kol 1.30am. Bru la aq dpt jejak umah. hahhahaha. But blik umh igt dpt relax2 but ade 1 lgi mslh. nk kena kemas beg la nie. Nie smbil menaip nie smbil mengemas nie bju2 yg nk bwk blik kg. sok pagi2 dlm tgh ari nk gerak blik kg kt jelebu negeri 9. kpd cousin2 aq sume jumpe kt kg ek. aq tahu kowg mesti tgh bce blog aq nie ek. hepi2 kt umh. hahhahahah. cpt sket blik kg taw. aq bosan ddk kt kg nie ha.hahahhahaha.....
ape2 pon Aq mengucapkn Selamat Balik ke Kampung Halaman Masing2 & pandu la cermat2 semoga selamat smpai ke destinasi. Gudluck okie3x....

AQ nk wish skli lagi...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN....
IKHLAS DRI Tuan Qilaf Ibrahim........

Menjelang Hari Raye Aidilfitri.........

Skunk dh Ramadan ke 28 tggal lgi 3 ari je nk raye. Jdi sblom nk raye nie, aq nk update sket "My Buddy" nie. Rase dh lame tk update blog. Jdi mcm biase la sume owg skunk tgh membusykn diri utk wt persiapan menjelang ari raye yg akn tibe nie. Ade yg busy nk wt kueh-mueh raye la,kemas umah, msk lemang,sk ketupat n mcm2 lagi la. Aq pon tergolong dlm golongan nie tpi tahun nie aq tk wt kueh raye, mak aq just beli je kueh yg berlambak kt pasaraya 2. Rase kueh 2 bole tahan sedap gak la. Aq rase blom sempat nk raya confirm kueh 2 dh abes. Persiapan aq tahun nie agk simple seperti laen2 tahun. But raye kali nie terover budget lak. hahhahaha. AQ pon tk sedar dh terover Budget. Msk ari nie aq rase dh blnje lebey dri RM 500.hahhahaha. 2 pon blom ckp lagi. Besok nk G beli Baju Malay lak.hahhahahah. wt mse nie brg nie je aq dpt beli:

Baju- 3 helai
seluar- 2 helai
kasut - 1
boxer- 2
stoking-1
Baju malay- Blom lgi

bile fikir blik... rase sume dh cukup... tggal nk raye je nie..
jdi kpd sume yg membace blog aq nie jika ade teslh kate,terlanjur kate, termaki kowg ker, wt kowg malu ker.... aq menyusun 10 jari yg cntik nie ingin meminta maaf kat kowg okie. hope kowg maafkn je la ek. tk gune berdendam2 nie. tk msk syurga pon.hehhehhe

Last skli aq ingin mengambil kesempatan Mengucapkn
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN
DRI TUAN QILAF & FAMILY
hope raye kowg tahun nie meriah2 semeriah2 nye.....
klaw maen mercun 2 igt2 la dunia2 sket ek.

sekian,TQ...................